We use cookies to personalize content and to analyze our traffic. Please decide if you are willing to accept cookies from our website.

Peredi Ágnes ACC

Az én történetem

Amikor megláttam, Escher Károly, a magyar fotográfia klasszisának képeit, és a francia Henri-Cartier Bresson fotóit, pontosan tudtam a választ arra a felnőtt kérdésre, hogy mi akarok lenni, ha nagy leszek. Fotóriporter, vagyis inkább fotóművész. Nyilvánvaló, hiszen ezt én is tudom – gondoltam, mert biztos voltam benne. Ámbár addig még csak a közelemben sem volt fényképezőgép. De azt éreztem, hogy a világot én is képekben látom. Akármerre mászkáltam az utcán, azt játszottam, hogy fényképezek. Minden szembejövő pillanatban képet láttam, és arra a következtetésre jutottam, hogy minden gondolat megjelenhet képekben, minden képben benne van a gondolat, és mindent le lehet fényképezni úgy, hogy gondolatot teremtsen. Addig-addig mondogattam otthon, míg születésnapomra kaptam egy használt Kijev-gépet, és azzal úgy mászkáltam a világban, mint egy álruhás királylány.

Hogy miért nem lehettem mégsem hivatásos fotós, abba most nem bonyolódom bele. Röviden: nagyon zárt világ volt akkoriban az a szakma, és még a küszöbig sem juthattam.

Helyette hivatalban dolgoztam, gyereket szültem, neveltem, kis fecnikre írtam, ami éppen eszembe jutott a világról, és egyszer elküldtem egy magazinnak. Másnap felhívott a főszerkesztő, hogy megtudakolja, ki vagyok, mert közölnék az írásaimat. Jó – gondoltam -, akkor mégis inkább újságíró leszek. Voltam filmkritikus, parlamenti és bűnügyi tudósító, szerkesztettem tévés magazint, és a kilencvenes évek elején kikötöttem a gazdasági újságírásnál.

Fortyogó, mozgalmas világ volt. A sűrűjébe csöppentem. Figyelhettem a nagy átalakulást, iparágak, cégek, emberek összeomlását, csatározásait, cselvetéseket és újjászületéseket. És járhattam a világot. Fotóztam kocsiból, repülőből, vonatból. Egy véletlen nyomán jutottam el az első kiállításomig, amelynek az volt a címe: Mókuskerék-megállók. Mert a képeimen vettem észre: folyton rohantam, mint mindenki más, de gyakran megálltam egy pillanatra, hogy ránézzek valamire, ami szép, megnyugtató vagy érdekes, amitől eszembe jutott valami. Megálltam a mókuskerékkel. (A Helikon kiadó kötetben is megjelentette, és 11 helyen állították ki a képeket.) Akkor még nem sejtettem, hogy az egyik leghasznosabb coaching eszközre találtam rá.

Mint ahogy akkor sem gondoltam erre, amikor gazdasági újságíróként számtalan vezetővel találkoztam, és megéreztem: ezek az emberek nagyon szeretnek velem beszélgetni, mert végre találtak valakit, akiről biztosak lehettek, hogy megbízhatnak benne, és elmondhatnak olyan gondolatokat, érzéseket, dilemmákat, amelyeket a környezetükben senki mással nem oszthatnak meg, pedig nagy szükségük van rá.

Idővel tudatosan készültem a coaching pályára. Kezdetben azt hittem, nekem már nehéz újat mondani, de azóta is csak tanulok, tanulok.

Elvégeztem a Business Coach Akadémiát, ott kvalifikált business coach lettem. Azután megszereztem, a legelsők között Magyarországon a legnagyobb nemzetközi szakmai szervezet, az International Coach Federation Associate Certified Coach minősítését. (ICF ACC). Több tucat külföldi coachtól is tanultam, többek között folyamatosan részese vagyok a Coaching Határok Nélkül programjának, amely során a legkiválóbb nemzetközi mestercoachok tartanak workshopokat Budapesten. Közülük 15-tel nagy interjúkat is készítettem, amelyek megjelentek a „Coaching Határok Nélkül” című könyvben. Most készül a második kötet újabb mestercoach-csokkal. Megismertem az amerikai Williams féle életkészség módszerét és az Emotional Management Method for Individuals gyakorlatát is.

Az pedig különlegesen nagy öröm, hogy oktatója lettem az ELTE 2013-ban indult üzleti coachképzésének.

És szenvedéllyel coacholok.

Csodálatos látni, hogyan alakul át az életük azoknak, akik készek a változásra. Fiatalok és idősebbek, vezetők és a hétköznapi élet konfliktusaival küszködő emberek, a betegségekkel bajlódók, akik nem akarnak szenvedni, és megtapasztalhatják, hogy ha sikerül megoldani a gondjaikat, a tüneteik is javulnak, sőt elmúlnak. Coacholok itthon, és skype-on külföldön élőket is, mert ma már nincsenek áthidalhatatlan távolságok. És minden nehéz élethelyzetből van út felfelé.


Audio icon Interjú a Gazdasági Rádióban a coachingról - 2009. december 9.
Audio icon Klubrádióban elhangzott beszélgetés felvétele - 2009. július 11.